Autor Téma: Svicky&Jiskry  (Přečteno 1890 krát)

0 uživatelů a 1 Host prohlíží toto téma.

andy

• Host
Svicky&Jiskry
« kdy: Pátek, 02/03/2007, 21:56 »
Zdravim..

Pred 3 tydny jsem na moto-vystave koupil vec, co se zapoji primo na kabel mezi civku a svicku. Ma to zlepsovat spalovani abalabla. Meli tam na stole zapojenou svicku vzhuru nohama a do ni nalili trochu benzinu, nebo ceho. Pak prepinali mezi primym spojenim a spojenim, kde byl kabel prerusenej timhle "zarizenim"  Jiskra na svicce se pak rozdelia na nekolik mensich (to bylo viditelny) a opravdu to horelo lip, nez s klasickou jednou velkou jiskrou.
 Musim dodat ze je to malej bakelitovej valecek, 8x3cm ve kterym jakoby chrastili podlozky a koukaj z nej 2 kontakty na nasroubovani kabelu :) Urcite se to da vyrobit za 50Kc. Ja za to dal 600, ale spis by me zajimalo, co si o tom myslite jako o napadu. Napadaji vas pro a proti? Jasne, ze nejlepsi to bude vyzkouset, ale to budu mit moznost az za mesic.. :(

Proste at je to co je to - rozdeluje to jiskru na nekolik mensich a za normalnich podminek se palivo lip zapali. Otazka je, jak to bude funfovat pri tech tlakach co ve valci jsou....

Nez jsem na to prisel, myslel jsem taky na tu tri-bodovou svicku.
Myslim ze tohle by mohly byt dost jednoduchy cesty ke snizeni spotreby a hladsimu chodu motoru....a snad i trochu vic vykonu, i kdyz tady si nedelam iluze :)) a ani to neminim nejak honit...

Diky za prispevky.
Andy.

Offline Mikusak

• Honda CBF 1000s
  • Aktivní člen
  • Pohlaví: Mužské
Re: Svicky&Jiskry
« Odpověď #1 kdy: Pátek, 02/03/2007, 22:08 »
No já myslím, že pokud by jakýkoli takovýhle zázračný prostředek fungoval, tak by ho již dávno výrobci používali ve svých produktech. (autech, motorkách a tak) To je stejný, jako ty zázračný přídavky do oleje, který ti udělají generálku za jízdy, umožní pracovat motoru úplně bez oleje atd. Pokud by to fungovalo, tak by pro vynálezce bylo daleko výhodnější to prodat přímo výrobcům.... Ale přeju ti, abys těch 600 kč nevydal nadarmo a alespoň to nezhoršilo spalování!
A všechno je jinak... Mik.

andy

• Host
« Odpověď #2 kdy: Sobota, 03/03/2007, 15:55 »
Dik za reakci. V podstate s tebou souhlasim...taky jsem vzdycky spis skeptickej ohledne takovych "zazraku" Nejde o tech 600 ani o propagaci tohodle kusu bakelitu :) Proste jsem chtel vyvolat diskuzi o vlivu svicky a jiskry na ni na chod motoru a spotrebu :)

Dost prispevku tady na foru je o nastaveni karburatoru. Zasadni vec! Souhlasim! Ale tohle se mi zda taky dulezity.

A uvadeni experimentu do praxe? Tusim BMW dava do svyho 650ccm jednovalcovyho endura 2 svicky. Ta motorka zere neco pres 3l/100km!!!
Muj Canyon 500 si bere okolo sesti... :-\

Nezoufam, vedel jsem to nez jsem ho koupil, ale jakykoliv zlepseni uvitam.

Offline Bergr

• Starší člen
« Odpověď #3 kdy: Neděle, 04/03/2007, 13:07 »
Tahle věcička ti nejspíš znásobí volty které produkuje cívka, což má za následek rozdělení té jiskry. Myslím, že při klasickém spalování to moc nepomůže, ale protože Canyon má snahy se občas ulít při startu, mohlo by to pomoct. Druhá otázka je, jak to takhle dopovaná svíčka vydrží, určitě se životnost sníží a ne málo, ovšem o tom výrobce asi pomlčí. Spotřebu ti to podstatně nesníží, BMV má sice svíčky dvě pro lepší spalování, ale ta jeho spotřeba je myslím větší, kamarád ho měl a 3l mu to určitě nebralo  ;D, jinak to byla stříkačka, takže pokud jde o spotřebu, byla by menší i kdyby měl jednu svíčku. Jinak souhlasím s Mikem, kdyby to mělo zásadní pozitivní vliv, už by to bylo v serii a přípravky na "GO" motoru, jsou již míchány u výrobce (teda u těch dražších olejů),ale ne pro to, aby udělaly GO, pokud si to koupíš samostatně, jen změníš poměr toho obsahu oné látky v oleji. Navíc tyhle srandičky fungují na různých principech a některé z nich jsou pro motor sebevražedné, první dojem je sice super, ale životnost jde do háje, zvláště přípravky z teflonem, ty se mají prý nanášet na povrch ;D, no a když po tom půjdete, dozvíte se, že teflon se dá nanášet pouze na super odmaštěné povrchy a to ještě ve vákuu, takže ten teflon vám jen ucpe kanály ::), vše je napsáno na netu, chce to jen hledat ;)
Suzuki V Strom DL 1000

andy

• Host
« Odpověď #4 kdy: Neděle, 04/03/2007, 17:31 »
Ne to nee :) To bych Canyonu neudelal - nejaky zazraky z teleshopingu!!

Dik za reakce - proto jsem to sem hodil abych slysel vic pro a proti nez vymyslim ja :)

Taky mi slo o to, jestli to naaahodou nekdo nevyzkousel a nemel hodne spatny zkusenosti..

K tomu niceni svicky.
Ja tu show na vystave nepopsal celou....
Posouval mezi elektrodama papir a ten byl pochopitelne jak reseto ..
Pak prepnul na "zazrak" a papir byl daleko min propalenej.
A na to rek: Vidite? A zaroven setrite svicku  :o

Vysvetleni je jednoduchy - vice mensich jisker, vice mikrodirek, kery nejsou videt. Jedna velka silna jiskra - dira jak do pr...

Jde o to, jestli jedna poradna jiskra neni lepsi, nez 5 malejch...  ???

Za mesic nastartuju (snad) :) projedu ji, jen abych zas po case dostal presne do ruky jak se chova a jak jede a pak preriznu kabel a nasroubuju zazrak. Projedu to a rozreseni bude na svete zejo :)

Brano

• Host
« Odpověď #5 kdy: Úterý, 06/03/2007, 00:24 »
Ja by som sa do podobnych experimentov na beznej motke nepustal, ide o to ze nevies ci ti to prilis nenamaha indukcnu cievku a taktiez mozno hrozi ako to uz v predoslom prispevku bolo uvedene poskodenie izolacnych vlastnosti sviecky a fajky. Trpnut ze mi to vyprdne niekde na Ukrajine a pod., alebo niekde  v noci o to by som asi nestal. Aj ked na druhej strane ak zvysis intenzitu vyboja iskry, prip. rozvetvenie vyboja, moze sa to prejavit zlepsenim startovania, ale vykon ani spotrebu v beznom rezime to podla mna nezlepsi. Ale to je len moj nazor.

K tej spotrebe BMW a Canyona - isty cas som pracoval v servise BMW, a 650-tky so vstrekovanim, podla slov majitelov spotrebovavali okolo 4 l/100 pri jazdach po okreskach. Mne canyon tych 6 litrov zere na dialnici - nabaleny s bocnymi kuframi, skoro plny kotol. Priemerna spotreba mojho canyona pri beznych jazdach je okolo 4,5l/100km.

« Poslední změna: Úterý, 06/03/2007, 00:26 od Brano »

andy

• Host
« Odpověď #6 kdy: Úterý, 06/03/2007, 22:20 »
Hmm - no vidis. S tim namahanim civky muzes mit pravdu clovece.
Na Ukrajinu sice ne, ale po namontovani se hned chystam na delsi cestu - mam o cem premejslet.

S tou spotrebou to mas fakt dobry. Je fakt, ze spotrebu jsem vzdycky spis meril na dalnici - je to proste hned videt. Po +-100km zastavis na benzince a dotankujes plnou. Takze jo. 6l na dalnici s bocnima kuframa a (v mym pripade na 3/4 plynu) to sedi.

Ale 4.5 na okreskach??!! Tak toho bych si vsimnul :)
Vzdycky mi to pripadalo stejny. A jestli zere min, tak o pul maximalne o litr! Hele, za ty okresky ruku do ohne nedam, ale zmerim si to hned jak to bude mozny. Navic ja vazim 70kg a jezdim sam a vetsinou jen se zadnim kufrem...

Blahopreju k dobrymu kusu.

Jinak BMW je strikacka - to chapu, ale zminil jsem ji protoze ty dve svicky pouziva a asi tam nebudou zbytecne, takze se sice nechystam vrtat druhou diru do hlavy, ale premejslim, jak Canyonovy pomoc....a kdyz uz s nicim jinym, tak aspon s tim startovanim.

To Brano: Cet jsem tvoji "recenzi" na Canyona tady na foru.
(viz. RECENZE CANYONA odpoved #11)

Myslim, zes to vystih - potesilo - dik :)

andy

• Host
« Odpověď #7 kdy: Středa, 07/03/2007, 00:04 »
Ted jsem prosel nekolik zahranicnich diskuzi a.... NEDAM TO TAM  :o

Proste to zatim necham v supliku a mozna to nekdy zkusim. Ale rozhodne to tam nebudu davat pred delsi cestou.

Nektery lidi tam rikali, ze jako dobry, ale zadna velka zmena (ani bych ji necekal) Ale 80% tech co to vyzkouseli, to zahodili, pac se to bud rozbilo uplne a nebo to zacalo zlobit po par stovkach km.

Objevil se tam i nazor, ze nelip se to projevi ve velkych jednovalcich.. :)
Pri nizsich otackach...

No tak ji aspon dopreju poradnou novou svicku  8)
Procet jsem tu nedavnou diskuzi o svickach tady na foru a sel jsem do NGK, ale DCR8EIX coz je ta Iridiova verze.

Uz vas slysim, jak je to na Kanona zbytecny  ::)
Ale kdyz potrebuju jen jednu  ;D tak me 280Kc nezabije a snad aspon neco vydrzi...

Offline Bergr

• Starší člen
« Odpověď #8 kdy: Středa, 07/03/2007, 05:58 »
Tu svíčku si klidně kup, dlouhá životnost se ti vyplatí, vydrží v pohodě 50000 km, za ty peníze, rozhodně lepší investice, než do toho jiskrného zázraku  ;D
Suzuki V Strom DL 1000