P?átelé, kamarádi,
V?era jsem m?l dopravní nehodu, za kterou jsem sice mohl, ale takhle se vám to m?že stát každému, takže tady jsou podrobnosti:
Protože jsme m?li jet na sobotní závody už v PA, zajel jsem ve CT zap?j?it spacak pro syna od tchýn? – to byla osudová chyba. P?i p?ejížd?ní hlavní silnice 500m od našeho domu, která je velmi frekventovaná jsem se podíval, že zleva jede auto, které bliká a bude odbo?ovat vpravo a zprava nic nejelo, tak jsem se rozjel. Pak p?išla rána, jelikož to auto zleva m? smetlo, jelikož jelo rovn?. Byla to stará šunka, u které je obrysové sv?tlo zažloutlé barvy vedle blinkru dole v nárazníku a já ho považoval za blinkr. Když jsem ho zahlédl a šlápl na to, už bylo pozd?. M? to posunulo celý p?edek o pár cm doprava, urvaná ob? sv?tla a chladi?, rozbitý nárazník – škoda (pokud se nehnuly ramena) minimáln? 30tis. Jasn? moje vina, by? jsem byl p?esv?d?en, že odbo?uje. P?l hodiny jsme v dešti ?ekali na policii a pak 1h sepisovali. Trochu mi odlehlo, když mi ?ekli, že to m?žeme vy?ešit na míst? a bez bod? a za 2000. Škoda na aut? je pro mne šílená, navíc už rok není havarijn? pojišt?né.
Protože jsem m?l strach z postihu, doma mi to zatím zjiš?ovali, takže když jsem nakonec ve?er p?išel, dozv?d?l jsem se, že jsem m?l dostat pokutu 2500,- a 4body a navíc, že je to ten typ p?estupku (nedání p?ednosti v jízd?), že když ho do roka ud?lá ?lov?k 2x, tak mu rovnou na 1_2 roku seberou ?idi?ák.
Tak jsme to probírali, m? to teprve za?lo vše docházet (taky se mi ud?lalo lehce nevolno), když v ? 10 ve?er zvoní mobil – policie ?R, jestli jsem doma, že se mnou ješt? pot?ebují mluvit a že p?ijedou za mnou. Zav?sil jsem a bylo mi jasné, že už p?išli na to, že se spletli a jedou mi dopo?ítat t?ch 500,- K? a ty 4 body.
Sice se velice omlouvali a byli velmi slušní (a nakonec jsme si 1/2h povídali o motorkách, jelikož jeden z nich byl motorká? a nadávali na bodový systém a nesmyslné limity a na m?stské strážníky, co dávaj body za 51 km – státní stále nastavují +10km), ale bylo to p?esn? tak. Doplatil jsem 500,- a mám 1/3 bod? pry? – tedy celé 4 a do roka se mi to nesmí stát znovu. Samoz?ejm? jsem jim vyhov?l, jelikož jinak by byla nehoda a její vyšet?ení na míst? zrušeno, p?edáno do správního ?ízení, kde bych bod? dostal stejn? a pokutu až 5tis.
Jsem v?l, ud?lal jsem blbou chybu a bude m? stát spoustu pen?z a rok nerv? na silnici. Našt?stí se ani m? ani spolujezdci nic nestalo. Tak dávejte všichni pozor a berte m? jako odstrašující p?ípad.
A nejv?tší paradox je ten, že stále prší a na ty závody kv?li kterým jsme si jeli pro ten spacák a tudíž jeli jinudy dom?, nakonec z?ejm? nepojedeme.
PS: takže s šet?ením na novou mašinu to jde do háje ... :-(